Pneumoconioze - Silicoza

Pneumoconiozele fac parte din grupul bolilor pulmonare interstitiale cronice restrictive si au cel mai frecvent caracter profesional, fiind determinate de expunerea indelungata si aspirarea in caile respiratorii a variate particule (carbune - antracoza/pneumoconioza minerului, siliciu - silicoza, pneumoultramicroscopicsilicovulcanioza, azbest - azbestoza). Gravitatea leziunilor depinde de durata expunerii, de tipul, concentratia, dimensiunea si forma particulelor inhalate, de alti factori iritanti aditionali (fumul de tigara), cat si de statusul imun al gazdei.

Silicoza este determinata de aspirarea in alveolele pulmonare a particulelor de dioxid de siliciu cu dimensiuni intre 3 - 5 microni. Sunt afectati lucratorii din carierele de piatra, minerii, slefuitorii de diamante, lucratorii din industria sticlei sau cimentului.
Particulele de siliciu ajunse la nivelul alveolelor peribronsice, perivasculare, periseptale sau subpleurale sunt fagocitate de macrofage declansind un proces inflamator si fibroza progresiva prin stimularea fibroblastelor. Acumularea progresiva a fibrelor de colagen in jurul particulelor de siliciu duce la formarea unui nodul silicotic.

In stadiile initiale, se identifica macroscopic noduli de dimensiuni mici, alb-sidefii sau negri (in asociere cu antracoza) dispusi preponderent in lobii superiori. Odata cu evolutia bolii, nodulii fibrosi se maresc si fuzioneaza cu formarea unor arii intinse de fibroza. Nodulii mai pot prezenta necroza centrala ischemica prin asociere cu tuberculoza (pacienti cu risc crescut). Vasele si bronsiile au peretele ingrosat prin fibroza perivasculara si peribronsica. (Figura 1)

Parenchim pulmonar cu antracoza

Figura 1 : Silicoza pulmonara.


Microscopic, nodulii silicotici pulmonari sunt sferici, hipocelularizati, dezvoltati prin depuneri concentrice de fibre de colagen in jurul cristalelor de dioxid de siliciu inhalate. Nodulii invecinati pot conflua. Cristalele de dioxid de siliciu sunt vizibile in lumina polarizata. Alveolele invecinate sunt comprimate de cresterea expansiva a nodulilor silicotici. Fibrele de colagen (albastre, in coloratia tricromica Simionescu) se depun si in jurul vaselor pulmonare si a bronsiilor determinind hipertensiune pulmonara si, in timp, cord pulmonar cronic. (Figura 2)

Pneumoconioze - Silicoza

Figura 2 : Nodul silicotic pulmonar (coloratia tricromica Simionescu, ob. x4)


Ultima actualizare : 28.03.2014